Man-torsdag 7.30-16.30
Fredag 7.30-16.00
Lørdag 9.00-12.00
Tel.: 74 56 10 00 • 21 61 77 08

Plæneklippere

Har du brug for en ny plæneklipper så er du kommet til det helt rette sted. hos Christiansfeld Maskinservice har vi dem i flere forskellige farver, former og funktioner. Så uanset dit kendskab eller interesse i maskinerne, så lover vi at vi har plæneklipper, som både du og din græsplæne bliver glade for.Er der noget vores nordiske naboer på den anden side af sundet har haft slående succes med, så er det deres plæneklippere. De har op igennem tiden formået at producere slidstærke højkvalitetsplæneklippere, og det har medvirket til at skabe en enorm loyal kundebase både inden- og udenfor de svenske. De populære mærker som Husqvarna, Klippo og Stiga har alle det tilfælles, at de er grundlagt i Sverige. De er alle førende og innovative producenter af plæneklippere og de kan selvfølgelig fås her hos Christiansfeld Maskinservice.

 

Vi har været autoriseret Husqvarna forhandler siden 1981, og har i den periode opnået et godt kendskab til Husqvarnas produkter herunder deres plæneklippere. I 2007 blev producenten Klippo overtaget af deres svenske landsmænd og efterfølgende inkorporeret i Husqvarna-koncernen, hvorfor vores viden om Klippos plæneklippere på samme måde er god. STIGA er den tredje spiller i plæneklipperverdens superliga som ligesom Husqvarna og Klippo er i topform. Det er ikke uden grund, at STIGA her bliver præsenteret i sportslige vendinger. Der knytter sig nemlig en lille historie til. STIGA var oprindeligt en producent af bordtennisborde og -udstyr, og du kan i den sammenhæng være stødt på navnet. I dag har STIGA Group (Haveredskaber) og STIGA Sports (Sportsredskaber) imidlertid intet med hinanden at gøre, selvom varemærket er det samme. Vi hos Christiansfeld Maskinservice indrømmer, at vi absolut intet ved om sportsredskaber, men til gengæld har vi opbygget en stor erfaring indenfor haveredskaber herunder STIGAs, som vi har været autoriseret forhandler af siden 1981.

 

Med fare for at ødelægge det svenske tema er du nu nødsaget til at smide svensknøglen fra dig for i stedet at trække kimonodragten over hovedet og vende blikket mod japanske Honda. Honda er bare svær at komme udenom. Mest af alt fordi de producerer nogle af verdens mest effektive, pålidelige og stærke motorer, som findes på markedet for diverse mindre motordrevne redskaber herunder plæneklippere. Det er ikke noget, som er gået uset hen blandt de svenske plæneklipperproducenter, hvorfor du på flere af Husqvarnas og Stigas plæneklippere finder en motor fra Japanske Honda. Samtlige af Klippos modeller er desuden udstyret med Hondas motorer. Det har imidlertid ikke afholdt Honda fra at lave deres egne plæneklippere, som vi hos Christiansfeld Maskinservice også er forhandler af.

Hvad kendetegner en plæneklipper?

De mange nye muligheder og måder, hvorpå din græsplæne kan slås medfører flere valg. Når mulighederne er mange øges kompleksiteten, og det kan være svært at gennemskue i hvilken retning du bør kigge. Det vil vi gerne hjælpe dig med. Derfor har vi i det følgende beskrevet, hvordan en plæneklipper adskiller sig fra en robotplæneklipper, havetraktor, frontrider eller en Zero Turn, som er de andre tilgængelige muligheder. Uanset dit behov har vi løsningen til dig.

 

Plæneklippere kendetegnes ved, at du går bag ved plæneklipperen. Plæneklippere kan både være hånd, el, batteri eller benzindrevne. Uanset drivmiddel får det kort fortalt en lodret eller vandret akse til at rotere, og på denne akse er der monteret en eller flere knivblade, som skærer eller klipper græsset over.

 

Plæneklippere henvender sig til parcelhushaven eller andre græsarealer under 1200 m2 alt afhængig af havens udformning og din fysiske kunnen. En plæneklipper kan bruges i kombination med andre typer græsslåmaskiner til de steder, hvor det er vanskeligt for eksempelvis en robotplæneklipper eller havetraktor at operere. Det kan være på stejle skråninger, eller imellem buske og træer eller helt andre steder, hvor pladsen er trang. Med en plæneklipper kan du nemt styre uden om forhindringer og du vil opleve, at du kan klippe tæt ind til flagstangen eller træstammen. En plæneklipper er desuden let at betjene og nem at opbevare. Det er en fleksibel løsning, som qua den lille størrelse og vægt er transporterbar og kan bruges i andre haver uden at være afhængig af elektriske kabler i jorden. Mange vælger også en plæneklipper, fordi den er et billigere alternativ til robotplæneklipperen eller havetraktoren. Udover frisk luft og motion får du i denne kategori en plæneklipper, som opfylder de flestes behov.

 

Benzin, batteri, eller god gammeldags manpower?

Her følger en kort gennemgang af de enkelte drivmidler med deres muligheder og begrænsninger.

 

Lad os indlede med den simpleste af de fire nemlig, hvor rugbrødsmotoren er drivmidlet. Her skubber du plæneklipperen hen over græsplænen alene ved hjælp af din egen håndkraft. Du har dermed ingen motor til at hjælpe dig, hvilket både kan være en fordel og ulempe. Denne type plæneklipper henvender sig til dig, som har en lille have, og en græsplæne, som ikke er fyldt med mos, ukrudt eller højt græs. I egenskab af plæneklipperens simple opbygning kan vedligeholdelsesomkostningerne holdes nede på et absolut minimum. Driftsomkostninger er der ingen af, foruden de kalorier du forbrænder under selve græsslåningen. Udover motion er fordelene ved denne type klipper, at den er lydsvag og meget miljøvenlig. Kig forbi Husqvarnas Novolette Silent 540, hvis du vil vide mere.

 

Forbrugerne efterspørger i højere grad end tidligere bæredygtige og miljørigtige løsninger. Producenterne af plæneklippere ønsker at imødekomme denne efterspørgsel og ønsker at bidrage til den grønne omstilling. Det betyder også, at teknologien bag de batteridrevne plæneklippere er blevet markant forbedret de seneste år og er kommet tættere på at kunne matche plæneklipperne drevet på benzin. Udvalget af batteridrevne plæneklippere er de seneste år vokset i takt med det et øget fokus på forurening og miljø.

 

Batteridrevne plæneklippere udmærker sig imidlertid på andre områder end forurening og miljø. De har først og fremmest en lavere vægt, der gør det lettere at manøvrere plæneklipperen rundt i haven. Desuden er vibrationsniveauet markant lavere, hvilket bidrager til en mere behagelig klippeoplevelse. Dine naboer vil formentlig også bifalde batteriklipperen, fordi støjniveauet sammenlignet med en benzindrevet plæneklipper er markant lavere. Vedligeholdelses- og driftsomkostningerne er minimale, fordi en elmotor er simplere opbygget. Dog er en batteridrevet plæneklipper typisk ikke så kraftig, hvilket kan give et dårligere klipperesultat i højt græs. Arbejdstiden er modsat de benzindrevne plæneklippere begrænset, idet batteriet løber tør for strøm og skal genoplades. Det er noget som eksempelvis Husqvarna forsøger at imødekomme ved at have en dobbelt batteriplads også kaldet batteriåbning på alle deres batteridrevne plæneklippere. Med deres Auto Switch funktion har du mulighed for selv at bestemme, om du vil bruge et eller to batterier på samme tid. Et godt bud på stærke batteridrevne plæneklipper er Husqvarnas LC 353IVX, som passer til de fleste parcelhushaver. Vær opmærksom på, at nogle batteriklippere leveres uden batteri og oplader.

Den traditionelle benzindrevede plæneklippers klare fordel er den ubegrænsede arbejdstid og kraftige motor, som gør det muligt at klippe i både højere græs og i en plæne med ukrudt og mos. Arbejdsbredden kan være større som følge af den kraftigere motor. Det betyder også, at plæneklipperen kan være tungere at bakse rundt med, og så støjer de mere end alternativerne ovenfor. Et godt bud på en benzindrevet plæneklipper kunne være en STIGA Twinclip 50 SQH, en maskine som er svær at slide op.

 

Plæneklippernes mange funktioner og egenskaber

Plæneklippere kan være udstyret med forskellige funktioner og egenskaber som optimerer brugervenlighed og ergonomi, eller egenskaber, der kan forbedre græsslåmaskinens holdbarhed og klipperesultat. Det vil se nærmere på i de følgende afsnit.

 

Arbejdsbredde

Arbejdsbredden på plæneklippere ligger typisk i et spænd fra 41 cm og helt op til 53 cm, som blandt andre Stigas Twinclip 55 SV H er udstyret med. Arbejdsbredden afhænger af motorens kræfter og det dertil formede klippeskjold.

 

Stål, galvaniseret stål, komposit eller aluminium?

Klippeskjold også kaldet klippebord til plæneklippere produceres primært i stål og aluminium. Enkelte modeller fremstilles i komposit. Fordelen ved stål er, at det er et billigt og stærkt metal. Til gengæld stiller et klippeskjold lavet af stål højere krav til rengøring, idet materialet hurtigere ruster. Aluminium er et bedre alternativ til stål, men det er også et materiale, som koster mere. Fordelen ved et klippeskjold i aluminium er, at det har en høj korrosionsbestandighed. Det er et markant lettere materiale end stål, hvilket gør manøvrering med plæneklipperen lettere. Komposit er en blanding af forskellige plast- og træmaterialer, som er billigere at producere end aluminium og rummer mange af de samme kvaliteter som eksempelvis en let vægt og høj korrosionsbestandighed. Aluminium er dog et stærkere materiale end komposit, hvilket er årsagen til, at du finder et aluminiumsskjold på alle Klippos modeller, som mange professionelle bruger. I Stigas Twinclip serie leveres plæneklipperne med et såkaldt hybrid-klippeskjold, hvor man har kombineret styrken fra galvaniseret stål med holdbarheden fra aluminium.

 

Klippesystem/Klippemetoder

Der findes en række forskellige klippemetoder, som du har mulighed for at anvende, når du klipper græs. Du kan vælge imellem klippemetoderne opsamler, bagudkast, sideudkast og bioklip alt afhængig af din plæneklipper. De fleste plæneklippere har flere muligheder herunder Stigas Combi-serie, hvor du faktisk har mulighed for at anvende alle fire metoder også kaldet en 4 i 1.

 

Ønsker du en græsplæne, som er ryddet for græsafklip og nedfaldne blade kan opsamlingsmetoden med fordel anvendes. Slår du græs med en opsamler monteret på din plæneklipper støvsuger du nærmest din plæne for græsafklip og blade. Det bevirker dog, at arbejdstiden bliver forlænget, idet opsamleren skal tømmes. Du får heller ingen naturlig gødning til din græsplæne.

 

Bagudkast og sideudkast egner sig godt til store græsplæner, hvor græsset er langt, og hvor græsset har mulighed for at blive liggende. Sideudkastet spreder græsafklippet bedst. Du skal blot være opmærksom på, at du ikke kommer til at overdynge naboens nye blomsterbed med afklippet græs, når du vælger sideudkastet.

 

Bioklip også kaldet multiclip på Stigas modeller giver dig med tiden det flotteste klipperesultat, men det kræver, at du slår din græsplæne oftere. Ved bioklip bliver græsset slået flere gange. Det fungerer på den måde, at afklippet græs bliver kastet op i klippeskjoldet for derefter falde tilbage på kniven, hvorefter det bliver skåret over igen. Denne klippemetode fungerer som naturlig gødning for din græsplæne. Det skyldes, at græsstråene er blevet reduceret til mindre partikler efter at være blevet slået flere gange. De små partikler lander på græsplænen og bliver nedbrudt til næringsstoffer, som græsplænen nyder godt af. På den måde hjælper bioklip til en flot, grøn og sund græsplæne.

 

Forhjulstræk, baghjulstræk eller firehjulstræk

Du har mulighed for at vælge manuelle og selvkørende plæneklippere. De manuelle plæneklippere skal du skubbe rundt i haven ved egen håndkraft og egner sig derfor bedst til små haver, hvor du ikke når at blive begrænset af din fysik. De fleste plæneklippere er selvkørende og i stedet for at skubbe plæneklipperen rundt kan du nøjes med at gå rundt efter den. De selvkørende leveres med forskellige former for træk og nogle med variabel hastighed.

 

En forhjulstrukket plæneklipper egner sig til græsplæner med mange forhindringer, som der skal bakkes og styres udenom. Med forhjulstrækket behøver du ikke at slippe bøjlen eller håndtaget til fremdrift. Du kan blot nøjes med trykke ned i styret, så forhjulene løfter sig fri af græsplænen. På den måde undgår du unødigt slid på plæneklipperen og unødig modstand, når du trækker plæneklipperen tilbage.

 

Baghjulstræk på en plæneklipper er derimod en fordel på skråninger og bakker. Når man slår græs på skråninger og bakker har man oftest en tendens til at trykke lidt ned på håndtaget, hvilket får forhjulene til at løfte sig en anelse. Dermed vil du med en forhjulstrukket klipper miste trækkraft, men det undgår du med baghjulstrækket. Desuden kan baghjulstræk være en fordel, hvis du er flittig bruger af opsamleren. Det skyldes, at vægten på baghjulene bliver forøget, når opsamleren er ved at være fuld. Eftersom det er en fordel, at de trækkende hjul er placeret, hvor vægten er størst, optimerer baghjulstrækket i denne sammenhæng grebet i plænen og græsslåmaskinens evne til at være selvkørende.

 

Der findes enkelte plæneklippere med firehjulstræk heriblandt Husqvarnas enormt populære LC 353 AWD. Denne type klipper er en fremragende hjælper i et kuperet terræn med stejle skråninger og højt græs. De ovenfor nævnte fordele og ulemper gør sig i øvrigt også gældende for firhjulstrækket.

 

Knivkobling

Plæneklippere med knivkobling / Roto-Stop har den egenskab, at de giver brugeren mulighed for, at standse kniven uden at slukke for motoren. Perfekt når græsopsamleren skal tømmes, eller når plæneklipperen skal flyttes fra et græsstykke til et andet over grus eller lignende. Systemet er enestående og findes kun på Honda’s plæneklippere. Honda kalder det Roto-Stop på deres maskiner.

Styr

Styret på en plæneklipper kan være foldbart, svingbart og højdejustérbart. Styret kan desuden være mere eller mindre ergonomisk designet, og udstyret med en perlerække af forskellige features afhængig af type og model.

 

Alle plæneklippere, som Christiansfeld Maskinservice forhandler, har et foldbart styr (med forbehold for evt. fejl eller ændringer). Et foldbart styr gør plæneklipperen lettere at transportere og opbevare. Mange styr er desuden højdejustérbare, hvilket giver muligheden for en forbedret og individuel tilpasset arbejdsposition. Flere plæneklippere i premiumsegmentet leveres med et såkaldt x-formet styr, som gør det muligt at justere styret til siderne. Et sådan svingbart styr forbedrer arbejdsstillingen under svære arbejdsforhold, hvor der ikke er plads til, at brugeren kan gå bag ved.

 

De fleste modeller har et styr med soft grip, som gør det til en blødere og behageligere oplevelser at holde ved håndtaget. Mange styr har hurtiglåse, som gør det nemt og hurtigt at justere højden på styret, eller når det skal foldes sammen.

 

Specielle funktioner

Powerboost er en funktion som nogle batteridrevne plæneklippere er udstyret med. Powerboost funktionen forøger plæneklipperens knivomdrejningsinterval, som med fordel kan bruges under vanskelige forhold som højt græs. Her får du fornemmelsen af kræfterne fra en benzindrevet plæneklipper.

 

SavE er en strømbesparende tilstand. Når du vælger savE tilstanden sænkes knivens hastighed, hvilket er med til at spare på strømmen og forlænge driftstiden.

 

Vibe Control System (VCS) reducerer vibrationsniveauet ved hjælp af absorberende materialer.

 

Elektrisk start undertiden forkortet som el-start er en let måde at starte motoren på uden besværet med en startsnor.

 

Vaskelink er en spuletilkoblingsanordning, som giver dig mulighed for nem rengøring af klippeskjoldet og kniven ved hurtig og tilslutning af vandslange direkte på klippeskjoldet.

 

Twinclip er en specialkniv fra Stiga med dobbeltskær, der klipper græsset to gange, hver gang du kører hen over det. Det giver et perfekt klipperesultat, som du kan læse mere om under Stigas Twinclip-serie.

 

One Motion er et brugervenligt system, hvor opsamler, klippehøjde og højde på styret kan justeres med en hånd og i en bevægelse.

 

Hybrid-klippeskjoldet er stærkt og robust og kombinerer styrken fra galvaniseret stål med holdbarheden fra aluminium.

 

Digitalt display forefindes på udvalgte batteridrevne modeller, hvor data fra plæneklipper kan aflæses.

Item added to cart.
0 items - DKK0,00